Hoe werkt vloerverwarming?

Bij het inrichten van een nieuw huis zijn er natuurlijk erg veel dingen waar je rekening mee moet houden. je wilt natuurlijk een mooi en smaakvol interieur, maar je moet ook niet vergeten te denken aan bepaalde praktische zaken. Zo moet je bijvoorbeeld bij de bouw van je huis al bedenken waar je stopcontacten of kranen wilt hebben, zodat hier rekening mee gehouden kan worden bij het aanleggen van aansluitingen. Een ander ding wat je van tevoren moet bedenken is of je vloerverwarming of radiatoren in je huis wilt hebben. Veel mensen kiezen tegenwoordig voor deze variant van verwarming door de vele voordelen hiervan. Maar hoe werkt deze soort verwarming nou precies en wat zijn de voordelen ervan ten opzichte van een ouderwetse radiator. 

Hoe werkt het?

Misschien heb je de vloerverwarming wel eens zien liggen toen het werd aangelegd in je huis. Maar hoe werkt zo’n vloerverwarming nou eigenlijk? Je kunt het zo zien dat je vloerverwarming eigenlijk een soort grote radiator. De werking van een vloerverwarming is best makkelijk eigenlijk, hoewel het er misschien best lastig uit ziet. Op de thermostaat kun je heel makkelijk de temperatuur instellen waarop je je huis wilt hebben. Vervolgens gaat de cv-ketel dan aan het werk, waardoor het water op een juiste temperatuur komt. Dit water wordt vervolgens rondgepompt door de buizen die in de grond zijn geïnstalleerd. Elke verwarming heeft een verdeler, deze zorgt ervoor dat het water gelijkmatig door de buizen verdeeld wordt. 

Je wilt natuurlijk niet dat het water allemaal in een keer door de buizen gestuurd wordt. In de winter is het water wat door deze pomp wordt gedaan natuurlijk warm, zodat de temperatuur in je huis ook lekker warm wordt. In de zomer kun je ervoor kiezen hier koud water doorheen te laten lopen. Het water blijft door de buizen stromen en kan afgesteld worden met je thermostaat. 

De voordelen van vloerverwarming

Vloerverwarming brengt ontzettend veel voordelen met zich mee. Ten eerste stijgt de warmte die van de zo’n verwarming afkomt op. Dit resulteert in een gewenste temperatuur op leefhoogte. Een ander voordeel van een vloerverwarming ten opzichte van een radiator, is dat bij een radiator alle warmte van één centraal punt komt. Hierdoor is het niet op alle plekken in je huis de gewenste temperatuur. Ook als je bijvoorbeeld een meubelstuk voor de radiator hebt staan, kan deze warmte tegenhouden. Dit is natuurlijk erg zonde. Bij deze verwarming komt de warmte overal uit je vloer, dus is het overal in je huis lekker warm. Ook is een het een stuk milieubewuster dan een radiator. Dit verbruikt namelijk een stuk minder energie dan een radiator. Niet alleen is dit goed voor het milieu, je bespaart hier natuurlijk ook veel geld mee. Op een radiator blijft vaak veel stof liggen. Zeker in of achter de radiator is het moeilijk schoonmaken. Door de circulatie van de warmte worden stofdeeltjes meegenomen. Hierdoor kan het stof door de lucht blijven vliegen. Bij deze verwarming heb je hier een stuk minder last van.