Hoe de optimale motorverzekering voor je motor afsluiten?

Ongelofelijk veel mensen schaffen tijdens hun leven een motor aan. Het kopen van een motor is uiteraard slechts één ding. Op het moment dat je ze hebt aangekocht dien je er namelijk nog rekening mee te houden dat er bijvoorbeeld een verzekering voor moet worden afgesloten. Het afsluiten van een motorverzekering is bij wet verplicht. Dat is het gevolg van het feit dat deze verzekering onder de noemer valt van de gemotoriseerde voertuigen verzekeringen. De zogenaamde WA-verzekering is dus een verzekering waar je niet van onderuit kan. In ieder geval, wil je ook graag een motor verzekeren en ben je daarvoor nog op zoek naar meer informatie? Dan is het zonder meer een aanrader om je even te gaan verdiepen in de onderstaande informatie.

Keuze uit meerdere soorten motorverzekeringen

Wanneer je informatie opzoekt over een motorverzekering zijn er verschillende zaken die meteen duidelijk zullen worden. In eerste instantie zal je bijvoorbeeld kunnen vaststellen dat de ene verzekering de andere niet is. Dit betekent dat je kan kiezen voor de standaard WA-verzekering, maar evengoed is het mogelijk om de voorkeur te geven aan bijvoorbeeld de WA+ volledige cascoverzekering. Is het voor jou niet helemaal duidelijk welke verschillen er nu precies bestaan tussen de diverse motorverzekeringen op de markt? Dan gaan wij je daar alvast bij helpen.

1.) De WA-verzekering voor motors

De eerste motorverzekering die je kan afsluiten is de WA-verzekering. In de praktijk blijkt dat er eigenlijk door best heel wat mensen voor dit type verzekering wordt gekozen. Dat is het gevolg van verschillende factoren. In eerste instantie dient deze verzekering wettelijk verplicht te worden afgesloten door iedereen die een motor in het Nederlandse verkeer brengt. Dat is echter niet alles. Voor menig aantal mensen geldt immers ongetwijfeld dat ze de kosten van hun verzekeringen danig binnen de perken moeten houden. Ook dat lukt met de WA-verzekering voor motors.

Door het afsluiten van deze standaard motorverzekering voldoe je dus aan de vereiste wettelijke verplichting, maar tegen welke vormen van schade ben je dan precies verzekerd? Kiezen voor deze standaard WA-verzekering zorgt ervoor dat je enkel en alleen kan rekenen op de WA-dekking tegenover derden. Dat betekent dat uitsluitend de schade die je aanricht aan derden is gedekt. De eigen schade waarmee je kan worden geconfronteerd is op deze manier dus niet verzekerd.

2.) De WA+ beperkt casco motorverzekering

De WA+ beperkt casco motorverzekering is reeds een behoorlijk uitgebreide verzekering voor je motor. Uiteraard bestaat deze in eerste instantie uit de WA-dekking voor schade aan derden. Daarnaast is het echter zo dat ze ook nog een aantal andere dekkingen bevat. Denk hierbij aan:

  • Brandschade;
  • Diefstal;
  • Glasschade;
  • Joyriding;
  • Natuurrampen;

Voor deze verzekering voor je motor geldt dus dat ze reeds behoorlijk wat zekerheden weet aan te bieden. Toch is het zo dat deze dekkingen nog niet voor iedereen voldoende zijn. Wat namelijk wanneer je de keuze hebt gemaakt om een vrij dure, nieuwe motor aan te schaffen? In dat geval is het goed mogelijk dat je zal willen kiezen voor het afsluiten van de WA+ volledige cascoverzekering of de allrisk. In dat geval kan ook de schade die je zelf hebt veroorzaakt immers worden gedekt.

3.) De WA+ volledige casco motorverzekering

De meest complete motorverzekering op de markt luistert de naam ‘WA+ volledige casco’. Voor dit type verzekering geldt dat alle dekkingen uit de eerder aangehaalde opties eveneens aanwezig zijn. Echter worden deze dekkingen nog aangevuld met één extra dekking. Het gaat daarbij dan om de dekking voor de schade die je zelf hebt veroorzaakt aan je eigen motor. Het spreekt voor zich dat het daarbij uitsluitend gaat om schade die niet opzettelijk werd aangebracht. Bestaat het vermoeden bij de verzekeraar dat je dit wel opzettelijk hebt gedaan? Dan is de kans ongelofelijk groot dat deze niet in de geleden schade tussen zal willen komen. Dat spreekt eigenlijk voor zich natuurlijk.

Hoe bepaal je de voor jou meest optimale motorverzekering?

Welk type motorverzekering nu voor jou precies het interessantst is zal in de praktijk worden bepaald door tal van verschillende factoren. Allereerst moet je altijd rekening houden met de waarde waar je motor over beschikt. Des te hoger die waarde is gelegen, des te beter je jouw motor zal willen laten verzekeren. Dat immers uiteraard als gevolg van het feit dat het risico op aanzienlijke financiële verliezen dan natuurlijk aanzienlijk groter wordt. De waarde van je motor is in de praktijk zeker niet het enige aandachtspunt waar je bij stil moet blijven staan.

Naast bovenstaande is het ook altijd interessant om jezelf de vraag te stellen hoeveel kilometers je gaat afleggen met jouw motor op jaarbasis. Is dat een behoorlijk aantal kilometers? Dan zal dat doorgaans resulteren in het afsluiten van een eerder goed dekkende motorverzekering. Ben jij echter één van de vele recreatieve rijders die hun motor slechts voor recreatieve doeleinden uit de garage haalt? Dan wordt het natuurlijk al snel een compleet ander verhaal. Meer dan waarschijnlijk zal je dan immers genoegen nemen met een wat beperkte verzekering voor je motor.

Besparen op je motorverzekering? Dat is best mogelijk!

We hoeven het wellicht niet aan te geven dat het afsluiten van een motorverzekering in de praktijk gepaard gaat met een bepaalde kostprijs. De premie die je moet betalen voor het verzekeren van je motor is in de praktijk afhankelijk van onder meer het soort verzekering die je afsluit. Ook je schadeverleden evenals de specificaties van je motor oefenen een bepaalde invloed uit. Wil je graag besparen op de premie van de verzekering voor je motor? Hou dan rekening met deze tips:

  1. Vergelijk de verschillende motorverzekeringen voordat je er één aan gaat vragen;
  2. Bestudeer of er sprake is van een eigen risico en of deze is geoptimaliseerd of niet;
  3. Sluit alleen maar dekkingen af voor de verzekering voor je motor die je echt nodig hebt;

De bovenstaande drie bespaartips zijn eigenlijk vrij voor de hand liggend. Toch kan er worden vastgesteld dat er nog altijd behoorlijk wat mensen zijn die ze over het hoofd zien. Dat is niet verstandig. Door even een klein beetje aandacht te besteden aan de hierboven terug te vinden tips die je kunnen helpen besparen kan je immers een zeer mooie korting bemachtigen op de verzekering die je voor jouw motor gaat afsluiten. Dat is in de praktijk uiteraard altijd mooi meegenomen.