De taken van een interim controller

Interim controllers zijn essentiële spelers in de financiële wereld. Met de taak om op tijdelijke basis toezicht te houden op de boekhoudkundige en financiële operaties van een organisatie, kunnen hun expertise en begeleiding van onschatbare waarde zijn voor een breed scala aan bedrijven. Maar wat doen interim controllers precies? In deze blogpost kijken we naar de specifieke taken die bij deze functie horen, van het aansturen van medewerkers en het toezicht houden op de dagelijkse werkzaamheden tot het opstellen van rapporten en het in gang zetten van budget processen. Lees verder om meer te weten te komen over de belangrijkste verantwoordelijkheden van interim controllers, zodat je kunt beslissen of dit type baan geschikt is voor jou!

Interim Controller en de rol die ze spelen in een bedrijf

Een Interim Controller is een soort financieel specialist die op korte termijn expertise en implementatie biedt binnen een bedrijf. Deze professional werkt meestal ter plaatse voor een paar weken tot enkele maanden, afhankelijk van de behoeften van het bedrijf. Een primaire verantwoordelijkheid van een interim controller is het beoordelen van kosten en het valideren van de nauwkeurigheid van budgettering en prognoses; in sommige gevallen omvat dit het opzetten van interne controles of het ontwikkelen van beleid en procedures. De interim controller kan ook ondersteuning bieden bij strategische planning en analyse, evenals bij kas beheerfuncties zoals debiteuren- en crediteurenbeheer, audits, bankrelaties, kapitaalstructuur beheer en meer. Alle acties van een interim controller moeten gericht zijn op verbetering van de bedrijfsvoering met een positief rendement voor het bedrijf.

Het opstellen van financiële overzichten en rapporten

Het maken van nauwkeurige financiële overzichten en rapporten is een essentiële taak voor elk bedrijf dat zijn financiën voor wil blijven. Het kan op het eerste gezicht ontmoedigend lijken, maar met de juiste hulpmiddelen en toewijding kan het een beheersbaar onderdeel worden van een gezonde bedrijfsvoering. Van het bijhouden van inkomstenbronnen tot het berekenen van uitgaven, het verkrijgen van inzicht in de cashflow in de tijd, en het bepalen van lasten tarieven om financieel vooruit te plannen, begrijpen hoe je deze informatie precies correct moet voorbereiden is de sleutel. Weten waar je moet kijken bij het opstellen van dergelijke overzichten en rapporten en een basiskennis van financiële datasets zijn beide essentieel om gelijke tred te houden met het steeds veranderende financiële landschap.

Waar vind je interim controllers?

Interim controllers worden gewoonlijk gevonden via gespecialiseerde wervingbureaus en adviesbureaus, zoals Feller. Deze bedrijven hebben uitgebreide ervaring in het vinden, doorlichten en plaatsen van interim controllers met de juiste vaardigheden voor de baan. Bedrijven kunnen ook gebruik maken van online vacaturebanken om te adverteren voor openstaande functies en hun contactgegevens te plaatsen voor potentiële sollicitanten. Interim controllers kunnen ook mondeling worden gevonden of doorverwezen door collega’s of andere contacten.

 

De meest succesvolle interim controllers brengen meestal een sterk begrip van boekhoudkundige principes mee, uitstekende probleemoplossende vaardigheden en het vermogen om goed onder druk te werken. Ze zijn vaak zeer bedreven in boekhoudprogramma’s en kunnen aantonen dat ze snel en accuraat financiële overzichten en rapporten kunnen produceren. Ook moeten ze goed georganiseerd, proactief en doelgericht zijn en zelfstandig kunnen werken zonder toezicht. Ten slotte moeten ze over uitstekende communicatieve vaardigheden beschikken, omdat ze vaak moeten communiceren met verschillende belanghebbenden in het bedrijfsproces, zoals aandeelhouders, investeerders of financiële adviseurs.