De rol van compliance bij het handhaven van een goede informatiehuishouding

Een goede Informatiehuishouding wordt tegenwoordig steeds belangrijker. Er moet namelijk steeds meer data en informatie worden beheerd en georganiseerd. Hierbij is het van groot belang om de regels en richtlijnen rondom compliance goed te volgen. Compliance zorgt er namelijk voor dat organisaties zich houden aan de wet- en regelgeving. In deze blog gaan we dieper in op de rol van compliance bij het handhaven van een goede informatiehuishouding binnen organisaties.

De verantwoordelijkheid van organisaties

Organisaties hebben de verplichting om de data en informatie van hun klanten, medewerkers en partners op een veilige en zorgvuldige manier te beheren. Dit betekent dat ze zich moeten houden aan de wet- en regelgeving die van toepassing is op het gebied van informatiebeheer. Deze wet- en regelgeving worden steeds strenger en organisaties die zich hier niet aan houden, kunnen hoge boetes krijgen. Compliance komt hierbij om de hoek kijken. Door compliant te zijn, zorgt een organisatie ervoor dat ze op een goede manier omgaan met de data en informatie die ze beheren.

Compliance en informatiehuishouding

Een goede informatiehuishouding is gebaseerd op het efficiënt en effectief beheren van data en informatie binnen een organisatie. Bedrijven die compliant zijn, hebben vaak meer inzicht in hun data en informatie. Hierdoor zijn zij in staat om hun data en informatie op een betere manier te organiseren en te beheren. Compliance zorgt dus voor een betere informatiehuishouding binnen organisaties.

Wet- en regelgeving

Er zijn verschillende wetten en regels die van toepassing zijn op het gebied van informatiebeheer. Enkele voorbeelden hiervan zijn de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv). Organisaties moeten zich houden aan deze wetten en regels om te voorkomen dat ze hoge boetes krijgen. Compliance zorgt ervoor dat organisaties zich aan deze wetten en regels houden.

Een integraal onderdeel van de bedrijfsvoering

Compliance is tegenwoordig een integraal onderdeel van de bedrijfsvoering van organisaties. Een goede informatiehuishouding is immers van groot belang voor de bedrijfsvoering. Door compliant te zijn zorgt een organisatie ervoor dat ze voldoen aan de wet- en regelgeving op het gebied van informatiebeheer. Dit vermindert het risico op boetes en reputatieschade en zorgt voor een betere bedrijfsvoering.

 

Compliance is dus van groot belang voor een goede informatiehuishouding binnen organisaties. Door compliant te zijn, zorgen organisaties ervoor dat ze zich houden aan de wet- en regelgeving op het gebied van informatiebeheer. Dit vermindert het risico op boetes en reputatieschade en zorgt voor een betere bedrijfsvoering. Organisaties doen er dus goed aan om compliance serieus te nemen en hierin te investeren.

Bron: becis.nl