Batterij zonnepanelen: alles wat je moet weten

Zoals iedereen inmiddels weet werken zonnepanelen door middel van de zon. Tijdens een mooie en warme zomerdag heb je dus meer dan genoeg stroom door deze zonnepanelen. Maar wat gebeurt er dan met alle energie die je niet gebruikt? Want je wekt tijdens zo’n dag meestal meer op dan je gebruikt. Daar zijn batterij zonnepanelen voor gemaakt, om de energie op te slaan die jij niet gebruikt. Maar hoe werkt dat dan precies? En wat zijn de voordelen? Dat alles lees je in deze blog over batterij zonnepanelen! Lees dus snel verder. 

Wat zijn batterij zonnepanelen? 

Wat zijn batterij zonnepanelen nou precies? Iedereen heeft wel eens een klein AA batterijtje gebruikt. In dit batterijtje zit stroom opgeslagen. Deze batterijtjes kun je vervolgens in een apparaat stoppen die vervolgens langzaam de stroom in het batterijtje gebruikt. Eigenlijk werken batterij zonnepanelen niet veel anders dan deze kleine batterijtjes. Wanneer je met je zonnepaneel meer stroom opwekt dan je gebruikt dan slaat de accu deze energie op. Hierdoor krijg je dus als het ware zo’n soort AA batterij, maar dan in grotere vorm. Je kunt deze energie vervolgens gebruiken wanneer de zon niet schijnt en je dus ook minder zonne-energie kan opwekken 

Hoe werkt het precies? 

Dus hoe werkt het dan precies? Je wekt met de zon energie op en deze energie gaat met een omvormer naar de meterkast. Vervolgens kunnen we deze elektriciteit dus gebruiken om onze apparaten te laten werken, zoals de televisie bijvoorbeeld. Toch hebben we niet altijd de energie meteen op het moment nodig wanneer het opgewekt is. Daarom gaat deze stroom bij een batterij zonnepaneel terug naar het elektriciteitsnet. Deze stroom wordt dan opgeslagen in een speciale regelaar en gaat vanuit daar naar de accu toe. Wanneer je dan geen stroom meer van de zon hebt, zoals ’s avonds, dan wordt de stroom die in deze accu zit gebruikt om je alsnog te voorzien van elektriciteit. 

De voordelen van batterij zonnepanelen 

Een van de grootste voordelen is dus dat we zelfs zonne-energie kunnen gebruiken wanneer de zon niet schijnt. Door deze werking hoeven we daarom nog minder te betalen voor energie dan wanneer we zonnepanelen hebben zonder batterij. Bovendien draag je hierdoor bij aan een duurzamere wereld, omdat je vrijwel niet meer afhankelijk bent van niet duurzame energie. Daarnaast heb je de zonnepanelen al na een paar jaar weer terugverdiend, omdat je bespaart op de normale energiekosten. Vanaf het moment dat je de batterij zonnepanelen dus weer hebt terug verdient, kun je winst gaan maken! De zon is een bron die er altijd is en het zou jammer zijn als we hier geen gebruik van zouden maken. Vooral nu is het meer dan ooit belangrijk dat we investeren in duurzame oplossingen. De gas en energieprijzen gaan in de toekomstige jaren ook steeds duurder worden, omdat deze bronnen op den duur niet meer toegankelijk zijn. Je wilt deze prijsstijging dus natuurlijk voor zijn en daarom is het een goed idee om nu al te investeren in zonnepanelen! Bekijk daarom snel het aanbod van Energie de Kempen.