Waar je op moet letten bij de aanschaf van koelplaten

Er zijn tegenwoordig gelukkig ontzettend veel oplossingen om producten gekoeld te bewaren en te kunnen transporteren. Je kunt bijvoorbeeld denken aan koelelementen, koelboxen, EPS dozen of koelplaten. In dit artikel vertellen we alles over deze platen en bespreken we waar je op moet letten bij het aanschaffen hiervan. 

 

Wanneer je een goede kwaliteit van eten wilt waarborgen, is het belangrijk dat je elk product op de gewenste temperatuur bewaart en transporteert. Voor elk product is de juiste temperatuur verschillend. Sommige producten, zoals vlees en vis, moeten gekoeld bewaard worden. Voor bijvoorbeeld ijs is alleen gekoeld niet genoeg, dit moet echt bevroren zijn en dat te allen tijde. Droogwaar, zoals pasta en rijst hebben geen speciale behandeling nodig en hebben genoeg aan normale kamertemperatuur. Bij gekoelde producten is het belangrijk dat ze altijd gekoeld blijven. Wanneer dit niet zo is, zal het sneller gaan rotten en komen en bepaalde bacteriën in, waardoor je het voedsel weg moet gooien. 

De afmeting

Het eerst belangrijke punt bij de aanschaf van koelplaten is de afmeting. In veel horecazaken wordt voedsel bereid in dezelfde soort roestvast stalen bakken. Deze bakken hebben een aantal standaard maten die vrijwel iedereen gebruikt. Natuurlijk kun je zelf kiezen welke afmetingen jij je koelplaten wilt hebben, maar rekening houden met de maten van deze bakken is erg verstandig. Je wilt natuurlijk niet achteraf hebben dat er nu niet drie van zulke bakken naast elkaar kunnen staan. Je hebt platen in standaard afmetingen, maar je kunt ze natuurlijk ook op maat laten maken. Het busje of de laadbak waarmee jij je eten transporteert, heeft natuurlijk ook invloed op de gewenste afmeting van je koelplaat.

Materiaal

Het tweede aandachtspunt waar je naar moet kijken bij de aanschaf van koelplaten, is het materiaal van de platen. Koelplaten komen voor in verschillende materialen. Een populair materiaal is high density polyethyleen (HDPE). Dit is een soort kunststof en heeft een aantal positieve eigenschappen. Zo is dit materiaal erg vochtafstotend, UV-bestendig en weerbestendig. Bij temperaturen tussen de -30 en 80 graden celsius blijft dit materiaal zijn normale vorm behouden. Dit sterke materiaal heeft ook een lange levensduur. Hoewel er dus koelplaten van verschillende materialen in omloop zijn, zijn platen van HDPE het meest populair.

Temperatuur van koelplaten

Een laatste belangrijke factor bij de aanschaf van koelplaten is de temperatuur. Voordat je de platen aanschaft, moet je weten wat voor producten je erop wilt koelen. Niet alle koelplaten gaan tot dezelfde temperaturen. De standaard temperaturen die de platen kunnen aannemen zijn tussen de 0 en 8 graden Celsius. Als dit goed genoeg is voor de producten die jij wilt vervoeren, hoef je niet verder naar de temperatuur te kijken bij de aanschaf van koelplaten. Wanneer je er echter ook bevroren producten mee wilt vervoeren, is het aan te raden om een koelplaat te kiezen die een temperatuur kan aannemen van minder dan -18 graden Celsius. Het is verstandig om hier sowieso voor te kiezen, want je weet niet wat je in de toekomst nog allemaal wilt gaan vervoeren op de platen van Coolpack.