Spouwmuurisolatie de meest rendabele isolatie klus

Spouwmuurisolatie is de meest rendabele vorm van isoleren. Bij dit type isolatie wordt de spouw, de lege ruimte tussen je binnen- en buitenmuur, voorzien van isolatiemateriaal. Je verdient je investering al binnen drie jaar terug en de klus an sich is binnen een dag geklaard, waardoor je niet lang in de puin hoeft te zitten. Wil jij weten of je huis een spouw heeft of wil je weten of spouwmuurisolatie iets voor jou is? Vraag dan om advies bij deskundige isolatiebedrijven, zoals de Isolatiespecialist. 

Kiezen voor spouwmuurisolatie

Zoals in de inleiding al naar voren kwam, is spouwmuurisolatie een van de beste manieren om je huis te isoleren. Veel warmte ontsnapt je huis namelijk via de spouwmuur. Door deze te voorzien van isolerend materiaal blijft de warmte in huis, waardoor je minder hoeft te stoken in de wintermaanden. In de zomermaanden heeft dit een omgekeerd effect. Dan wordt de koelte binnen gehouden en hoef je je energievretende airco minimaal aan te zetten. Spouwmuurisolatie brengt kortom meer comfort in huis. Ook, omdat er minder tocht vlagen waarneembaar zullen zijn. Een bijkomend voordeel is ook dat zich geen ongewenste beesten in je spouw zich meer kunnen nestelen. Bij een lege spouw nestelen wespen of muizen zich vaker op deze beschutte plek. 

Aanbrengen spouwmuurisolatie

Omdat het in de spouwmuur vaak om een geringe breedte gaat, is het isolatiemateriaal van de spouwmuur buigzaam en flexibel. Veelal worden materialen als PUR schuim, EPS parels of wol gebruikt om de spouw op te vullen. De muren kunnen dus gewoon blijven staan en daarom is dit ook een snelle isolatie klus. Er worden namelijk gaten in de muur geboord, waarna het isolatiemateriaal de muur in gespoten wordt. Vaak duurt dit vullen slechts een dagdeel. 

Geschikt of niet?

Of jouw huis een spouw heeft, is afhankelijk van wanneer je huis gebouwd is. Bij woningen die na 1976 gebouwd zijn, zijn de spouwmuren al gevuld met isolatiemateriaal. Woningen voor dit jaartal hebben vaak wel een spouw, maar die zijn niet voorzien van isolatie. Twijfel je of je een spouw hebt? Meet dan de dikte van de muur. Ligt de dikte beneden de 24 centimeter heb je waarschijnlijk geen spouw. Is de muur breder dan 24 centimeter, dan heb je in ieder geval een spouw. 

De kosten

De kosten van spouwmuurisolatie zijn relatief laag en door de besparing van de energiekosten jaarlijks heb je je investering binnen drie jaar terug. De kosten van deze isolatie klus zijn laag, omdat de klus slechts een dagdeel in beslag neemt. Daarnaast valt de arbeid in het lage belastingtarief van negen procent. Voor een tussenwoning van ongeveer veertig vierkante meter betaal je ongeveer €750 voor een klus, wat een jaarlijkse energiebesparing oplevert van €210. Bij een hoekwoning van ongeveer 110 vierkante meter kost de isolatie klus €2000, maar verdien je jaarlijks met de energiebesparing zo’n €550 terug. Bij een vrijstaande woning van gemiddeld 145 vierkante meter, betaal je voor het isoleren van de spouwmuur €2900, maar bespaar je jaarlijks €850 zelfs. Doe je daarbij naast je spouwmuur isoleren nog een isolatie klus erbij kun je ook nog subsidie aanvragen.