Hoe word je een rij instructeur?

Een baan als rij instructeur is variërend en flexibel. Je kunt in loondienst treden na afronding van je opleiding, of voor jezelf beginnen. In beide scenario’s kun je vaak zelf je werktijden bepalen. Je ontmoet iedere dag nieuwe mensen en dus is geen dag hetzelfde. Maar hoe word je nu een rij instructeur? Kun je een opleiding volgen? Is er wel werk na een opleiding? En het allerbelangrijkste: in welke auto mag je de hele dag rijden? 

Wat leer je om rij instructeur te worden?

Wat ga je nu leren in een opleiding tot rij instructeur? Je hebt je rijbewijs toch al? Ook al heb je je autorijbewijs al, er worden toch nog examens afgenomen. Dit zijn examens om te toetsen of je genoeg kennis en kunde bezit om rijles te gaan geven. Één examen wordt afgenomen om je kennis van verkeer en verkeersregels te toetsen. Daarnaast leg je een standaard rijexamen af. Na de evaluatie van je kennis over autorijden, worden je vaardigheden met betrekking tot het overbrengen van kennis getest. Als rij instructeur moet je natuurlijk goed kunnen communiceren wat en hoe het rijden beter kan van je leerlingen. Voor deze delen kun je denken aan het voorbereiden en plannen van lessen, instructie geven en het geven van praktijklessen. Dit zijn allemaal vaardigheden die je helpen om je kennis over te brengen naar je leerlingen.

Stage en juiste keuze

Binnen de opleiding tot rij instructeur moet je ook een stage voltooien. Je geeft dan les aan een leerling van een rijschool onder begeleiding van een ervaren instructeur. Na een aantal van vijf observatie uren kun je vaak al onder begeleiding lesgeven. De rijschool waar je stage loopt vraagt vaak wel een vergoeding aan je, let erop dat dit bedrag reëel blijft. Na succesvol afronden van je stage ben je rij instructeur. Je kunt dan in dienst treden bij een rijschool of je eigen rijschool beginnen. Om dit zo snel mogelijk te doen, kies je een goede opleidingsinstantie. Je kunt het slagingspercentage van veel opleidingen vinden bij het IBKI. Dit hoeft natuurlijk niet de doorslaggevende factor te zijn.

Waar let je op bij een opleiding?

Om te kunnen beginnen met werken als rij instructeur, moet je een opleiding volgen. Er zijn verschillende instanties waar je deze opleiding kan volgen, dus vergelijken qua prijs en kwaliteit is een goed idee. Om te kunnen beginnen aan deze opleiding heb je een geldig rijbewijs B en een schooldiploma van minimaal Vmbo-tl nodig. Een verklaring omtrent gedrag heb je nodig voor het stage onderdeel. Natuurlijk zijn er ook kosten verbonden aan het volgen van de opleiding, waar nog examenkosten bijkomen. Het is belangrijk om te letten bij het vergelijken van de prijs van opleidingen of er geen lessen ontbreken en de opleiding volledig gegeven wordt. Afhankelijk van de soort opleiding ben je ergens tussen 5 tot 7 maanden klaar. Dit geldt voor een gewone klassikale opleiding. Als je de instructeursopleidingen via e-learning volgt, kun je deze vaak sneller afronden.